Reklama
 
Blog | Zuzana Musilová

Spíte hlavou na sever? Krávy také!

Moje maminka kdysi říkávala, ať spím hlavou na sever, aby mým tělem neprocházely magnetické siločáry. Přečetla si to ve Vlastě nebo v Květech. Smáli jsme se tomu, ale postele máme otočené k severu. „Co kdyby náhodou?“ Letos vědci objevili, že se krávy na zeměkouli pasou otočené v severojižním směru. Proč to dělají??

Výzkum s elegantním českým nápadem nestál ani korunu, nepočítáme-li čas výzkumníků. V Google Earth (databáze družicových snímků) se totiž dá nalézt spousta zajímavých věcí a také pasoucí se stáda dobytka ze všech kontinentů. A tak se odborníci na magnetickou orientaci živočichů pustili do bádání sedíce za monitory. Aktuálně změřili přes 7 000 zvířat v několika stech stádech po celém světě.

A výsledek? Krávy se pasou otočené k severu či jihu! (ne vždy bylo možné určit hlavu zvířete). A to všude na Zemi. Přidala se i pozorování českých kopytníků a to jak z pastvy, tak i z nocovišť. Tentokrát již bez Googlu, ale očima.

A vida. Také srnci, jeleni a dokonce i divoká prasata spí, odpočívají a pasou se severojižně orientováni. Podivný to fenomén.

kravyres.jpg

Kam koukají?

Reklama

Je to zatím čerstvá novinka z české vědy, představená letos v únoru na konferenci Zoologické dny. Není to pěkné, když i dnes stačí mít geniálně jednoduchý nápad?…

Nikdo neví, proč to je, žádné odůvodnění totiž nevysvětlí problém nejjednodušším způsobem.

Slunce, to je první věc, která člověka napadne. Buď se dobytek vyhřívá nebo naopak absorbuje paprsků co nejméně. Nebo nechce, aby mu svítilo do očí. Ale proč by se pak nenatáčela celá stáda podle aktuální polohy Slunce? Satelitní snímky pocházejí z různých denních dob… A proč by ti naši srnci spali v noci také tak otočení? Nebo že by vítr foukající do očí či do boků zvířat? I když na zemi vane převaha větrů se severojižní orientací, krávy takhle stojí i v oblastech, kde převažuje jiný směr.

Z publika pak zaznívají další různé nápady: tráva vyrůstající za sluncem se lépe se pase z jihu. Sklon pastvin, přítomnost vodního napajedla v ohradě atd. atd.

Vypadá to však, že vysvětlení pozorovaného jevu zůstane ještě chvíli opředeno tajemstvím. Budeme si prostě muset počkat.


To nejzajímavější na závěr: Pase-li se stádo pod dráty vysokého napětí, uvedená orientace neplatí. Takže skutečně magnetismus? A proč?

Burda H., Begall S. S. a Červený J., 2008, Magnetická orientace skotu, srnců a jelenů aneb čeho si pastevci dosud nepovšimli. V: Bryja, J. a kol. – Zoologické dny, České Budějovice 2008, sborník abstraktů z konference.